![]() |
V torek, 3. junija 2025, je v prostorih Območne obrtno-podjetniške zbornice Ravne na Koroškem potekala informativna delavnica za pridobitev certifikata KOROŠKA KOŠTA, namenjena gostinskim ponudnikom hrane iz Mežiške doline. |
Delavnica je del projekta Koroška košta, ki ga koordinira A.L.P. Peca in se osredotoča na oskrbo z lokalno hrano ter spodbujanje kratkih dobavnih verig. Gre za strateški pristop k razvoju podeželja, katerega cilj je povezati lokalne pridelovalce, predelovalce in gostince v učinkovite in trajnostne sisteme lokalne samooskrbe.
Projekt Koroška košta si prizadeva tudi za dvig socialnega kapitala, ki pomembno vpliva na družbeno povezanost in dinamiko razvoja podeželskih območij. Z usmerjanjem v skupno identiteto, sodelovanje in zaupanje med akterji v lokalnem okolju, projekt ustvarja temelje za dolgoročne sinergije in uspešne lokalne zgodbe.
Bogata dediščina in zapuščina naših prednikov predstavljata izhodišče za prepoznavanje zgodb o lokalnih in regionalnih živilih, pestrosti kulinarične ponudbe ter njene gastronomske diverzitete. Projekt Koroška košta spodbuja gostince k pripravi jedi, ki temeljijo na tradicionalnih recepturah, a jih nadgrajujejo z inovativnim pristopom in sodobnimi trendi. Tako nastajajo avtentične jedi z dodano vrednostjo – ne le za lokalno prebivalstvo, temveč tudi za obiskovalce Koroške.
Pomemben vidik projekta je tudi povezava z rokodelsko ustvarjalnostjo ter razvoj turističnih produktov in doživetij. S tem Koroška košta presega zgolj kulinarično sfero in postaja del celostne regijske ponudbe, ki temelji na trajnostnem razvoju, lokalnih virih in avtentičnih doživetjih.
Delavnice so se udeležili gostinci iz Mežiške doline, ki so izrazili interes za certificiranje pristnih jedi ali celotnih obrokov pod blagovno znamko Koroška košta. Za tiste, ki se dogodka niso uspeli udeležiti, pa vrata še vedno ostajajo odprta.
👉 Zainteresirani gostinci se za vključitev v projekt in več informacij lahko obrnete A.L.P. Peca, d.o.o.
📞 059 09 080
📧 info@las-md.si